Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Χ. ΒΟΥΚΛΗΣ ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΕΙΑ

6.1 ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΗ > 6.ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ > 6.1 ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Προηγούμενο  Αρθρο Επόμενο Αρθρο
6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.2 ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΓΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

 

Ηλεκτρολυτικά στοιχεία
Στο κεφάλαιο 5 περιγράψαμε τη λειτουργία των γαλβανικών στοιχείων και είδαμε πως σε κάθε γαλβανικό στοιχείο πραγματοποιείται μια αυθόρμητη οξειδοαναγωγική αντίδραση (ΔG<0) με μετατροπή της χημικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μια μη αυθόρμητη οξειδοαναγωγική αντίδραση (ΔG>0) με τη χρήση κατάλληλης εξωτερικής πηγής. Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τάση της εξωτερικής πηγής να είναι μεγαλύτερη από την τάση που θα αναπτυσσόταν στο γαλβανικό στοιχείο που προκύπτει από το συνδυασμό των δύο ημιστοιχείων. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται αντίστροφα μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε χημική.

Ηλεκτρολυτικό στοιχείο
Ένα τέτοιο ηλεκτροχημικό στοιχείο ονομάζεται ηλεκτρολυτικό στοιχείο ή ηλεκτρολυτική κυψέλη ή βολτάμετρο (electrolytic cell) και το φαινόμενο είναι γνωστό ως ηλεκτρόλυση.
Κατά τη μετατροπή του γαλβανικού στοιχείου σε ηλεκτρολυτικό στοιχείο αλλάζει η ροή των e-, με αποτέλεσμα η άνοδος να μετατρέπεται σε κάθοδο και η κάθοδος σε άνοδο. Δηλαδή στο ηλεκτρολυτικό στοιχείο η πολικότητα είναι αντίστροφη. Το ηλεκτρόδιο με τη μικρότερη αλγεβρική τιμή δυναμικού συνδέεται με τον αρνητικό πόλο (-) της πηγής και αποτελεί την κάθοδο (πραγματοποιείται αναγωγή με την επιλογή κατάλληλης εξωτερικής πηγής) ενώ το ηλεκτρόδιο με τη μεγαλύτερη αλγεβρική τιμή δυναμικού συνδέεται με το θετικό πόλο (+) της πηγής και αποτελεί την άνοδο (πραγματοποιείται οξείδωση). Τόσο στο γαλβανικό όσο και στο ηλεκτρολυτικό στοιχείο, τα e- μετακινούνται στο εξωτερικό κύκλωμα ενώ στον ηλεκτρολυτικό αγωγό έχουμε μετακίνηση ιόντων.
Τα γαλβανικά και τα ηλεκτρολυτικά στοιχεία ανήκουν στη γενικότερη κατηγορία των ηλεκτροχημικών στοιχείων.

Προηγούμενο  Αρθρο Επόμενο Αρθρο
6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.2 ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΓΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

 

 

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ