ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΗ > 5.ΓΑΛΒΑΝΙΚΑ > 5.8 ΕΥΡΕΣΗ ΑΝΟΔΟΥ ΓΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ
Προηγούμενο Αρθρο | Επόμενο Αρθρο |
5.7 ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΓΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ | 5.9 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ |
Εύρεση ανόδου
Σε ένα γαλβανικό στοιχείο συνδυάζονται δύο ημιστοιχεία Α και Β. Αν γνωρίζουμε τα δυναμικά των δύο ημιστοιχείων μπορούμε να προβλέψουμε ?χωρίς να χρειαστεί να μετρήσουμε ?σε ποιο ημιστοιχείο γίνεται οξείδωση και σε ποιο αναγωγή. Επίσης μπορούμε να προβλέψουμε τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οξείδωση γίνεται πάντα σε εκείνο το ημιστοιχείο που έχει το μικρότερο (αλγεβρικά) δυναμικό και εξ? ορισμού το ημιστοιχείο αυτό αποτελεί την άνοδο.
Αναγωγή γίνεται πάντα στο ημιστοιχείο με το μεγαλύτερο (αλγεβρικά) δυναμικό και εξ? ορισμού το στοιχείο αυτό αποτελεί την κάθοδο. Το ρεύμα έχει φορά πάντα στο εξωτερικό κύκλωμα από την κάθοδο προς την άνοδο.
Με την ίδια λογική μπορούμε να βρούμε την άνοδο και την κάθοδο σε ένα γαλβανικό στοιχείο ?χωρίς να γνωρίζουμε τα δυναμικά τους- απλά χρησιμοποιώντας ένα πολύμετρο (ως βολτόμετρο ή ως αμπερόμετρο), όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.
Το πολύμετρο χρησιμοποιείται ως βολτόμετρο ή ως αμπερόμετρο
Χρησιμοποιώντας το πολύμετρο ως βολτόμετρο (γυρίζοντας τον επιλογέα στην ένδειξη Vdc), συνδέουμε το ηλεκτρόδιο του ενός ημιστοιχείου στο θετικό ακροδέκτη (+ ή V/Ω είσοδο) και το ηλεκτρόδιο του άλλου ημιστοιχείου στον αρνητικό ακροδέκτη (- ή com είσοδο).
Αν η ένδειξη του βολτομετρου είναι θετική (όπως συμβαίνει στο παραπάνω σχήμα), αυτό υποδηλώνει ότι το ηλεκτρόδιο που έχει συνδεθεί στο θετικό ακροδέκτη έχει υψηλότερο δυναμικό -αποτελεί την κάθοδο-, ενώ το ηλεκτρόδιο που έχει συνδεθεί στον αρνητικό ακροδέκτη έχει χαμηλότερο δυναμικό και αποτελεί την άνοδο. Αν η ένδειξη του βολτομέτρου ήταν αρνητική, τότε θα ίσχυε το αντίθετο.
Χρησιμοποιώντας το πολύμετρο ως αμπερόμετρο μπορούμε να καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Γυρίζοντας τον επιλογέα στην ένδειξη Αdc, συνδέουμε το ηλεκτρόδιο του ενός ημιστοιχείου στο θετικό ακροδέκτη (+ ή V/Ω είσοδο) και το ηλεκτρόδιο του άλλου ημιστοιχείου στον αρνητικό ακροδέκτη (- ή com είσοδο).
Αν η ένδειξη του πολυμέτρου είναι θετική, αυτό υποδηλώνει ότι το ρεύμα εισέρχεται στο αμπερόμετρο στην είσοδο + (ή Α) και αυτό το ημιστοιχείο αποτελεί την κάθοδο, ενώ το άλλο ημιστοιχείο αποτελεί την άνοδο.
Τελικά μπορούμε να συνοψίσουμε λέγοντας ότι αν η ένδειξη του πολυμέτρου είναι θετική, είτε σε λειτουργία βολτομέτρου (Vdc) είτε αμπερομέτρου (Adc), το ηλεκτρόδιο που είναι συνδεδεμένο στην είσοδο (+ ή V/Ω) αποτελεί την κάθοδο ενώ το ηλεκτρόδιο που είναι συνδεδεμένο στην είσοδο (? ή com) αποτελεί την άνοδο.
Προηγούμενο Αρθρο | Επόμενο Αρθρο |
5.7 ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΓΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ | 5.9 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ |